Kaj so pozitivni in kaj negativni ioni?

Kaj so pozitivni in kaj negativni ioni?

Kaj so ioni in kako nastajajo
Ioni so atomi ali molekule, ki so pridobili ali izgubili elektron. Ko atomi izgubijo elektron, nastane pozitiven ion, ko prejmejo elektron, pa negativni. V naravi je najbolj ugodno stanje ionizacije zraka po nevihtah, nevihtah in nevihtah, ko pride do atmosferskih izpustov. Potem je v zraku opazno več negativnih kot pozitivnih ionov. Majhne kisikove negativne ione najdemo v osvežilnem okolju v bližini slapov, v borovih gozdovih, gorah in ob obali. V teh krajih najdemo od nekaj tisoč do nekaj deset tisoč negativnih ionov na kubični centimeter zraka. Telo za normalno delovanje potrebuje 1000 negativnih ionov na kubični centimeter zraka. V običajnem bivalnem prostoru lahko  izmerimo približno 100 negativnih ionov / cm3, medtem ko je v poslovnih prostorih in pisarnah povprečje le med 25 in 50 negativnimi ioni / cm3 zraka. V idealnih pogojih je število negativnih ionov med 2000 in 4000 / cm3.

V ozračju je stalno prisotno gibanje pozitivnih in negativnih ionov. Negativni ioni nastanejo ob močnem udarcu ali ob visoki napetosti, ki  “izstreli” negativne ione iz atoma. V naravi se tako sprošča velika količina negativnih ionov ob udarih strele, pa tudi ob slapovih.

Pomanjkanje negativnih ionov škodljivo vpliva na zdravje.

V mestih, industrijskih območjih in v zaprtih prostorih je pogosto (pre) veliko pozitivnih in (pre) malo negativnih ionov, kar povzroča utrujenost, povečano občutljivost, živčnost, izgubo koncentracije, težave z dihanjem, nespečnost … Zato se za zaprte prostore, kjer ne morete vplivajo na kakovost zraka priporoča uporabo ionizatorjev (naprav, ki zrak obogatijo z negativnimi ioni).

Negativni ioni  izboljšajo metabolizem, zmanjšajo utrujenost, stres in bolečino, vzdržujejo hormonsko ravnovesje, blagodejno vplivajo na krvni tlak, čistijo zrak bakterij in virusov. Kisik, ki ga vdihavamo v pljuča prodre skozi pljučne mešičke v kri samo zaradi svojega negativnega naboja. Vse bolj problematično pa postaja premajhna količina negativnih ionov v zraku. V bivalnih prostorih je teh delcev le 20-30 na cm3.  Za optimalno klimo je najugodneje, če je v prostoru, kjer preživljamo več časa, čim večja količina negativnih ionov, ki blagodejno očiščujejo zrak.

Ionizacija zraka

Raziskave kažejo, da en negativni ion s svojim nabojem omogoča učinkovito vezavo 10 na kar 80 molekul kisikovih ionov, zato negativni ioni uravnotežijo vse pomembnejše biološke procese človeškega telesa, povečajo telesno učinkovitost mišic ter hormonsko in intelektualno aktivnost. 

Posledice zmanjšanja negativnih ionov v zaprtih prostorih so znane vsem, ki se udeležujejo sestankov in seminarjev. Sprva so vsi vljudni in dobre volje, postopoma ton narašča, pogovori postanejo celo agresivni, čeprav se temperatura zraka ni zvišala. To so simptomi padca negativnih ionov v zraku in vdihavanja cigaretnega dima. Isti pojav je  tudi v avtomobilu, kar pojasnjuje težnjo voznika do agresivnosti.

Ioni v naravi nenehno nastajajo, vendar tudi hitro izginejo, njihovo število pa je odvisno od meteoroloških in kozmičnih razmer ter vlage in onesnaženosti zraka. Negativne ione ustvarjajo kozmično in sončno sevanje, radioaktivnost zemlje, nato pršenje dežja in vode ter ogenj (sveča je močan ionizator).

NIG-160 Ionizator 

Ionizator je vgrajen v estetsko oblikovan notranji zaščitni pokrov za SEVi-160, primeren pa je tudi za prezračevalne naprave Ø160mm drugih proizvajalcev

Tagged , , , .